Село Стъргел се намира в полите на Стара планина, в североизточния ъгъл на Камарското поле,   на 24 км североизточно от общинския център Горна Малина и на около 50 км от София. ЖП линията София - Карлово и подбалканският път София – Бургас минават  на 4 км  южно от селото (през с. Долно Камарци), а на 6 км северно са проходите Витиня и Арабаконак, които се свързват с магистрала Хемус .

Жителите  с постоянен адрес са 235, а с настоящ – 295 (по данни на ГРАО към 20.07.2015 г.).

Край Стъргел минава туристическата пътека Ком – Емине. 

Единствената културна институция тук е НЧ „Христо Г. Данов – 1922” с богат библиотечен фонд – художествена литература и справочници и с етнографска сбирка. Читалището е създадено през 1922 г. по идея на известния български писател Тодор Влайков, заедно с местни учители и по-будни селяни.

Запазени са народните обичаи „Топене на пръстени”, Бабин ден, Велик ден, Лазаруване. Съборът   на селото е в чест на християнския празник Св. Богородица и се чества в неделята след  15 август.

Населението е с източно-православно вероизповедание.

Църквата в селото „Свети Николай“ е построена през 1863 година. Изписана е през 1881 година от дебърските майстори Исая Мажовски и Яков Мажовскии от помощника им Русалим Дичов.

Красивата природа около Стъргел привлича много столичани за отдих и туризъм.

Община Горна Малина предвижда построяването на екопътека Паметник „Арабаконак” до извора на р. Бебреш през Стара Мандра в землището на с. Стъргел.

Новини