Макоцево - Саранци

 

Ако пътувате по стария път София-Бургас,  на 37 км от София ще попаднете в   Саранци, разположено в най-западната от Подбалканските котловини - Саранската.Старото име на селото е Ташкесен, за което свидетелстват турските регистри от 1728 г. На 19 декември 1877 г. тук се води  решаващата битка между руските войски и османската армия, което води до завземане на позициите на Арабаконашкия проход и последващото освобождение на София. Селото е благоустроено, в него работят магазини и заведения за хранене  -  „Полакс 13” и ресторант „Ботер”. В центъра на Саранци ще видите табела „Макоцево“, която сочи  в южна посока към подбалканска долина, която  разкрива прекрасна гледка.

Село Макоцево се намира в Ихтиманска Средна гора - на  около 40 км от София. Най-високият връх в близост до селото  е Опор (1089 м) в Средна гора. На върха има останки от римска крепост.

Макоцево е едно от старите български села. То е съществувало още от началото на XV век. Селската църква „Великомъченик Свети Димитър” е паметник на културата. Построена е през 1862 г., а през 2003 г. е основно ремонтирана. Иконите и дърворезбата на олтарната част са дело на забележителния майстор иконописец от с. Макоцево Иван Неделкьов (Йото иконописеца). Стенописите на свода на църквата е рисувал Давид Зограф.

Със своята красива околност селото е  привлекателен туристически обект и хубаво и лесно достъпно планинско летовище. Туристическата  атракция тук е ранчо „Конникът”, което предлага почасова и полудневна езда за начинаещи и напреднали, еднодневни и двудневни преходи с коне, настаняване в къщи за гости, организиране на детски партита и рождени дни,  летни детски лагери. В ранчо „Конникът“ и деца, и възрастни могат с няколко урока да се научат да яздят, да общуват с животните сред природата и да се насладят на тази хармония. От 3 години се организира и конен преход до връх Мургаш, който обединява  всички, който обичат свободната езда сред природата. Мотото на конния поход - „Заедно сме по-силни”, има за цел да убеди хората, че нямат значение пол, възраст и професия, когато искаш да усетиш истинската свобода. И че няма нищо по-хубаво от това да я споделиш със съмишленици.

Ранчо „Конникът” предлага настаняване за по 1 човек в три отделни стаи, една двойна стая, преходна трапезария, веранда, двор, паркинг.

Контакти:

Е-mail:ranchokonnikat@abv.bg

Тел: +359 888994235-Зарко Георгиев

            .

 

 

Makocevo-Saranci

Back to parent gallery

Новини