Телефон за контакт: 0879830153

e-mail: muzeielinpelin@abv.bg

Facebook:   къща-музей Елин Пелин

 

Работно време:    вторник – събота

                                  09:00  – 12:30 часа
                                         14:00  – 18:00 часа

Почивни дни:неделя и понеделник

 

Предлага: Разглеждане експозицията в Дом-паметник  „Елин Пелин”, посещение в родната къща на писателя

 

История на музея: Класикът на българската литература Елин Пелин е роден в село Байлово. Това малко живописно селце се намира на около 40 км. източно от град София. Селото е изключително красиво, уютно, с чиста природа и с много зеленина. Тук силно се усеща духa на писателя, всичко напомня за него, всички – и млади, и възрастни знаят и разказват спомени за него и го обичат като най-близък роднина и приятел.

През 1977 г. на 11 ноември тържествено са  открити построения в чест на 100 годишнината от рождението на писателя   Дом – паметник „Елин Пелин” и реставрираната за музей  родна къща (дарена от наследниците на фонд „Тринадесет века България), днес  филиал на Националния литературен музей – София към Министерство на културата.

В Дом – паметника се помещава богата библиотека на читалище „Елин Пелин – 1922” с над 13 400 тома литература. Книжният фонд се обогатява с нови издания, закупени със средства от спечелени проекти, обявени от Министерство на културата. В красивата сграда има киносалон със 185 места, малки зали и гримьорни, музейна експозиция „Живот и творчество на Елин Пелин”, която се посещава от групи от цялата страна и чужбина. От откриването до сега са преминали стотици хиляди посетители.

 

             Къщата-музей е привлекателен обект за посетителите от цялата страна. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар, ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил Елин Пелин.

            Музеят на Елин Пелин е подходящ за еднодневни ученически екскурзии, тържества и раздаване на бележници за края на учебната година.

            Жадните да усетят магията на словото на писателя ще се потопят в естествената атмосфера на неговия свят, ще научат много за  живота и творчеството му. 

            Заповядайте в дом-паметник “Елин Пелин” и в къща-музей “Елин Пелин” в село Байлово и ще научите интересни факти от живота на майстора на късия разказ.


Дом паметник и Къща музей "Елин Пелин" с.Байлово

 
 

Новини