ЕКО ПЪТЕКА „ЯЗОВИР БЕЛОПОПЦИ – БОРОВА ГОРА – МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

   Еко пътеката е изградена  от община Горна Малина през 2015 г. по  проект, финансиран по „Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.)” и е на стойност 927 666 лева. Направена е реставрация и консервация на сградата и прилежащите пространства на църквата „Св. Пророк Илия”. Намира се в Средна гора,  в землището на с. Белопопци, североизточно над пътя Горна Малина – Белопопци – Байлово – Смолско и е с дължина 4047 м. Подходяща е за еднодневен туризъм.
   Денивелацията е много малка, пътеката е широка и полегата и  се изминава пеша без усилие. Туристите имат възможност да я изминат и с велосипед. Началото й е над самия язовир „Белопопци” – малък водоем, изграден на река Азмака, където любителите на риболова могат да хвърлят въдиците си и при добър улов – да сложат рибата на барбекюто в изграденото място за отдих -  заслон, детска площадка, маси и пейки за около 20 човека, тоалетна и паркинг.
   До боровата гора, която е след 2000 м,  има изградено място за отдих с дървени пейки, маси и с място за паркиране на автомобили и велосипеди.
Пътеката продължава до манастира, като минава през широколистна гора и покрай малък водоем.
   До оградата на манастира е построено място за отдих със заслон, барбекю, детски кът,  тоалетна  и място за паркиране,  а на 150 м източно от каменната ограда на двора на църквата, в дерето е Светената вода – изградена е чешма с изворна вода за пиене, която от местното население се счита за лековита. Изгледът на юг и югозапад е невероятен – открива се панорама със Софийската котловина, Ихтиманска Средна гора, Рила и Витоша.
На 500 м южно от манастира е с. Белопопци, до което можете да стигнете по чакълирания път и с автомобил.
 

 Забележителности:

 МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

   Манастирът е осветен през 1909 г. и се намира  на 500 м северно от с. Белопопци, а над него се издига гората. Той е построен върху открити каменни основи на стара църква. Създаването на манастира се свързва с преданието за  баба Ангелина от село Белопопци. Тя получава пророчески видения, които  подсказват за стара  църква,  намираща  се  закопана  под земята  и жената  ги  споделя  с белопопските първенци и с  черковния настоятел Димитър Белопопски. 
Белопопчани ограждат мястото, поставят кандило. Всеки ден започват да идват богомолци. Белопопчани започват да съграждат храм, а най-голям труд и добра воля полага Димитър Белопопски.
   Манастирът има широк двор със засадени овощни дръвчета, опасан е с хубава каменна ограда. В двора на храма е паметникът на Димитър Белопопски. Стенописите и иконите в черквата са рисувани от Йото Иконописеца (Иван Недялков) от село Макоцево, който заема достойно място в историята на българското изобразително изкуство. На изток от храма се намира кладенче, известно от много години  като Светена вода или Келаво кладенче. Вярва се, че водата е лековита. След построяването на манастира „Св. Прор. Илия“ на това място е изградена чешма.
   Всяка година на 20 юли - Илинден се провежда традиционен събор с литургия, освещаване на водата и курбан.
   За посетители манастирът се отваря след предварителна заявка до кметството или до църковното настоятелство в с. Белопопци.
 

 ДОМ ПАМЕТНИК И  КЪЩА-МУЗЕЙ „ЕЛИН ПЕЛИН"  В С. БАЙЛОВО

   На 2 км  източно от язовир Белопопци е китното село Байлово – родното място на класика на българската литература Елин Пелин.
През 1977 г., на 11 ноември, тържествено са  открити построения в чест на 100 годишнината от рождението на писателя   Дом-паметник „Елин Пелин” и реставрираната за музей  родна къща, днес  филиал на Националния литературен музей към Министерство на културата.
   В Дом – паметника се помещава богата библиотека на читалището с над 13 400 тома литература. Книжният фонд се обогатява с нови издания, закупени със средства от спечелени проекти, обявени от Министерство на културата.
   Къщата-музей е привлекателен обект за посетителите от цялата страна. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар от IX век, ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил писателят Елин Пелин.

Еко пътека "Язовир Белопопци-Борова гора-манастир "Св. пророк Илия"


Телефон за контакт: 0886399424

e-mail: muzeielinpelin@abv.bg
Facebook:   къща-музей Елин Пелин
 
Работно време:  вторник – събота
09:00  – 12:30 часа
14:00  – 18:00 часа
 
Почивни дни: неделя и понеделник
 
Още в Община Горна Малина можете да посетите: 
                                 
- Еко пътека "Паметник Арабаконак - до извора на река Бебреш през Стара мандра в землището на с. Стъргел";
- Еко пътека "Негушево (мемориал "Референдум" и църквата „Света Петка”) - Осойца (двете конни бази и м. "Лъгата")";
- Църквата „Великомъченик Свети Димитър” и ранчо "Конникът" в с. Макоцево.
 
 

Новини