БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ" - ГОРНА МАЛИНА

Уважаеми съграждани,
Нека в навечерието на Рождество Христово подкрепим каузата на учениците от СУ "Христо Ботев" - Горна Малина "Да дарим надежда".
Традиционният благотворителен концерт на средното ни училище тази година е на 19 декември в зала "Арена Горна Малина".
Начало: 10:30 часа.

40 години Община Горна Малина

Здравно – информационен материал

15 ноември 2018 г. -  Международен ден без тютюнопушене

Инициативата на Международния ден без цигари възниква в град Рандолф, САЩ, през 1971 г. Американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Кампанията има за цел да промени отношението към тютюнопушенето, като за милиони потребители това представлява предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия. 

България е на едно от първитеместа по тютюнопушене в Европа, което е рисков фактор за нарастване на броя на инсултите и инфарктите.Статистиката наСЗО показва, че всяка година вредният навик отнема живота на около 6 милиона души. Сред тях има над 600 000 непушачи, които умират от т. нар. пасивно пушене. Тютюнопушенето е значим рисков фактор при повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. 

Установени са следните научни факти по отношение на тютюна:

—  Употребата му винаги е опасна, независимо от вида и количеството на изпушените цигари и негови продукти;

—  Тютюнопушенето е водещ фактор на риска за възникване на хронични незаразни болести /инфаркти, инсулти, рак на белия дроб и други/;

—  Тютюнопушенето предизвиква психични и поведенчески разстройства, свързани с никотинова зависимост при много пушачи, които са включени в Международната класификация на болестите /МКБ, 10-та ревизия, код F-17/;

—  Тютюнопушенето причинява икономически загуби не само на пушачите и техните семейства, но и на цялото общество – загуби от медицински разходи, от временна и трайна нетрудоспособност, поради заболявания свързани с употребата на тютюневи изделия.

 

КАК  ДА  СЕ  ОТКАЖЕТЕ  ОТ  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ?

—  Не се поддавайте на мита, че ще напълнеете, ако се откажете от тютюна;

—  Намерете си мотивация. Например, че ще изглеждате по добре – кожата ви вече няма да е жълтеникава и с лош тен, дъхът и ръцете ви няма да миришат на цигари, ще се чувствате по жизнени. Помислете за децата и за тяхното здраве;

—  Намерете подкрепа  –  от вашия личен лекар, семейство и приятели;

—  Намерете други хора, с които заедно да се подкрепяте в отказването на цигарите;

—  Определете си дата за рязко спиране на цигарите и я отбележете в календара си.

 

На 15.11.2018 г. чрез изнесена форма на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене /ККОТ/ при РЗИ – Софийска област в град Ботевград, ПГТМ „Христо Ботев“ ще бъде измерван въглероден монооксид в издишан въздух при пушачи с апарат „Смокер лейзер“. Чрез  тест на Фагерстрьом ще бъде определяна никотинова зависимост. Ще бъдат извършвани индивидуални консултации на желаещите да откажат тютюнопушенето, като участниците ще бъдат запознавани с подходите за отказване от тютюнопушене и с правилата за здравословен начин на живот. 

 

Национална седмица на четенето в община Горна Малина

Инвестиционно предложение!

Инвестиционно предложение за "Цех за сладкарски изделия" в УПИ I-45, кв.43 по плана на с. Априлово, община Горна Малина

Приложение

Здравно-информационен материал

 
ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ ГРИП Е ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ
РЗИ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ СЪВЕТВА:  ВРЕМЕ Е ЗА ВАКСИНАЦИЯ !
 
Противогрипната ваксина трябва да се поставя ежегодно, тъй като състава на грипните ваксини всяка година е различен.
Актуалните грипни щамове, препоръчани от СЗО за северното полукълбо за сезон 2018/2019 г., включени в състава на противогрипните ваксини са:
 • А (Н1N1) Michigan/45/2015
 • А (Н3N2) Singapore /2016
 • Б / Colorado/2017
 • Б/Phuket
През настоящия есенно-зимен сезон ваксините срещу грип са две. Едната е тривалентна и е срещу щамовете Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е четиривалентна и включва, освен изброените, и Пукет.
Имунитета срещу грипа се изгражда за около 20 дни . Трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца от поставяне на ваксината.
Напомняме, че месеците октомври и ноември са най - подходящи за поставяне напротивогрипна ваксина, по две причини:
 • организмът има достатъчно време да изгради имунитет и
 • хората са все още здрави, което е задължително условие за ваксинация.
Противогрипните ваксини могат да се прилагат на възрастни и на деца над 6 месечна възраст. Те намаляват риска от разпространение на грипа, както сред членовете на семейството, така им сред други колективи - детски градини, училища, домове, и др.
Ефективността на противогрипните ваксини е безспорно доказана.  Те предотвратяват голям процент от хората от разболяване и хоспитализация,  намаляват значително тежките усложнения след боледуване  от грип и защитават живота на хората от рисковите групи – хронично болни, възрастни хора над 60 год.,  и деца.
   Особено препоръчително е ваксинирането за лицата над 65-годишна възраст, както и за децата и възрастните хора с хронични заболявания:
 • хронични белодробни заболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др.;
 • хронични сърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност и др.;
 • хронични бъбречни заболявания;
 • имунодефицитни състояния;
 • метаболитни заболявания (напр. диабет и др.)
 Препоръчително е ваксинирането и на:
 • здрави лица, които са в контакт с рискови групи;
 • хора с рискови професии / работещи в системата на здравеопазването, държавни и социални служби/
 Противогрипната ваксина не се препоръчва при:
 • лица с данни за алергия към яйчен белтък;
 • лица, при които предходно приложение на ваксината е предизвикала алергична реакция;
 • по време на остро заболяване , протичащо с или без повишена температурата, кашлица, хрема;
 • не се прилага при кърмачета под 6-месечна възраст
Противогрипните ваксини
След закупуване ваксината трябва да бъде съхранявана в хладилник, в сектор с плюсова температура ( от +2С до +8С ). Най-добре е да се приложи в кабинета на личния Ви лекар, но може да се постави и в Имунизационния кабинет на РЗИ – Софийска област, София, бул.“Акад. Иван Гешов“ № 15, тел. за контакт: 02/807 87 57;  02/807 87 60.

 

Честит празник!

   Честит празник, скъпи учители!

На днешния ден в над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя. Датата е предложена от ЮНЕСКО през 1994 г. по повод на 40-та годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите.

 

 

ПРИВЕТСТВИЕ

СКЪПИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ДИРЕКТОРИ, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ГОРНА МАЛИНА,

 

Поздравявам Ви с откриването на новата учебна 2018/2019 година в общинските образователни институции:

-          Средно училище „Христо Ботев” – Горна Малина с профилирано пет годишно обучение след седми клас по професията  Сътрудник в малък и среден бизнес”;

-         Обединено училище “Св. Св. Кирил и Методий” – Априлово с подготовка по професиите “Хлебар - сладкар” и “Работник в горското стопанство”;

-         Основно училище “Отец Паисий” -  Долно Камарци;

-         Детска градина “Вяра, Надежда, Любов” – Горна Малина.

 

Мили деца,

Детството Ви е изпълнено с много усмивки и игри.

В детската градина Вие ще имате много приятели и с подкрепата на  учителите и родителите, ще положите основите на вашето възпитание, обучение  и поведение.
Скъпи първокласници,

Този ден е много специален за Вас, вашите учители и родители. Първият училищен звънец, прекрачването на  училищния праг, първите учебници.

Ден, в който  поемате по един дълъг път, водещ към знание и наука, към нови хоризонти, към задължения и отговорности.
Скъпи ученици,

С помощта на Вашите учители и родители Вие имате реалната възможност да избирате, да изучавате, да усвоявате, да знаете и да можете всяко едно нещо, което Ви интересува.

Вярвам, че всеки един от Вас ще открие своята силна страна, именно тук, в училище и вярвам, че Вие имате способността да я развивате и усъвършенствате  в бъдеще.
Уважаеми Директори и учители,

Необикновен и неповтарящ се е всеки миг в училище, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало – да бъдете учители, това е голямо богатство и огромна отговорност.
Всеки един от Вас, отдавайки себе си на децата, с любов и с професионализъм, поставя основите и гради общото ни бъдеще.

Искам да благодаря за подкрепата и  на Вас,  родители, общественици и културни дейци! Нека всички заедно да осигурим на нашите деца спокойствие, сигурност у дома, в училище и на пътя, любов и изпълнен с хармония свят.

 

Пожелавам Ви много здраве и успех!

На добър час през новата учебна година!

 

инж. Ангел Жиланов

Кмет на Община Горна Малина

Важно!

Известяваме Ви, че на 18.09.2018 г., вторник между 08.30 ч. и 16.30 часа ще бъде извършена дезинсекция срещу бълхи и кърлежи (дезакаризация) в тревни площи с общестевно предназначение ( паркове, градинки, детски площадки) във всички населени места на територията на община Горна Малина.
 
Притежателите на пчелини/пчелни семейства следва да не допускат достъп на пчели в горепосочения часови диапазон и на упоменатите места, за да се предотврати отравянето им.

 

Информация за вида на препаратите ще намерите тук

 

Интересно

Представяме Ви, материали във връзка с дейностите на РЗИ - Софийска област по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. на теми "Гимнастика за жени с нормална бременност" и "Хранене през бременността и кърмаческия период"

Хранене през бременността и кърмаческия период

Упражнения за жени с нормална бременност

Гимнастика за жени с нормална бременност

 

 

Фестивал на обединението на изкуствата

На 18 август 2018 г. фоайето на зала „Арена Горна Малина” отвори врати за гостите и участниците във Фестивала на обединение на изкуствата, съхраняващи и създаващи културното наследство „Нови Измерения”, организиран от Община Горна Малина и художничката от Горна Малина Пака Трайкова.
Авторката представи арт инсталациите си "ПАРАЛЕЛНИ РЕАЛНОСТИ" и "HOLY DOORS" и дари картината си „The sacral” на Община Горна Малина, в знак на признателност за съпричастността и за реализирането на фестивала от кмета инж. Ангел Жиланов и зам.-кмета г-жа Иванова. Пака Трайкова благодари на конструктурите на творбите си Валентин Тодоров за Holy Doors и на Петър Янкулов за Паралелни Реалности. След специално подготвената програма за фестивала от Танцова формация "ЛУДО МАЛИНСКО", в народните хорá се включиха и всички присъстващи.
 

Материал на РЗИ – Софийска област

Предоставяме на Вашето внимание материал на РЗИ – Софийска област по повод лятната АНТИСПИН кампания на тема: „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. С материала може да се запознаете тук

 

Очакваме Ви!

 
Пака Трайкова е писателка, художничка и композиторка от България. В литературата е автор на над 130 произведения във всички жанрове изразяващи културата, духовността и историята на художествената й страна Мрания. Съосновател е на литературното течение Феризъм. В музиката създава метод на композиране, наречен РаМера (продължително сливане) за допълнително разгръщане на Мраниянската култура и духовна хармония. В рисуването изработва своя разпознаваем стил КреаНишава (една от писменостите на Мрания, в превод: Тайните знаци на Истината). В основата си КреаНишава лежи на символизма, абстракционизма и фигуративността, но нейната дълбочина идва от перспективата на убеждението изразяваща структурата на разказа, посланието и връзката на Човек – Бог – Измерение, представен чрез белия цвят като шаманска шарка.
   От 2010 година излага творбите си в Европа и САЩ в колективни и самостоятелни изложби, както и на престижни форуми, като Биеналето във Венеция, в арт салон в Лувъра в Париж и в експозиция на екраните на Times Square в Ню Йорк както и на международния арт фестивал „Любов и Вдъхновение” в Южна Корея.
  Духовните й проекти HOLY DOORS и МЕЖДУ БОГОВЕ жънат огромни успехи в родната й България, за което е отличена с авторска творба в стила КреаНишава в албумите „Автори и изложби” том 1 на Галерия България и Софийска филхармония. Победител е в Biennial edition 2017 на лондонското списание за изкуство Peripheral ARTeries Magazine. Носител е на Международната награда Леонардо да Винчи – универсален артист и Международната награда на нациите – В почит на Тициан.
  Творбите й са в частни колекции в Нова Зеландия, Великобритания, Испания, Германия, Франция, САЩ и България и в Музея на Темата в Южна Корея.
 
 
 

Обява

Общинската служба по земеделие гр. ЕЛИН ПЕЛИН, офис ГОРНА МАЛИНА уведомява всички собственици и ползватели на земеделски земи, че са изготвени предварителните регистри по чл. 72, ал. 2 ППЗСПЗЗ на имотите с подадени декларации по чл. 69 и заявления по чл. 70 ППЗСПЗЗ за участие в споразумения за ползване  /формиране на масиви за ползване/ в землищата на община ГОРНА МАЛИНА.

Регистрите се намират в офиса на службата в с. ГОРНА МАЛИНА.

Промени в предварителните регистри могат да се правят в срок до 15 август 2018 г.           

Общинска служба по земеделие  ЕЛИН ПЕЛИН, офис ГОРНА МАЛИНА

 

Важно!

Известяваме Ви, че на 23.07.2018 г., понеделник от 21.00 ч. до  03.30 часа на 24.07.2018 г. ще се проведе дезинсекция срещу комари (имаго) в тревни площи с висока и средно висока тревна растителност, със застоели или слаботечащи води - естествени биотопи на комарите във всички населени места на територията на община Горна Малина.
 

Притежателите на пчелини/пчелни семейства следва да не допускат достъп на пчели в горепосочения часови диапазон и на упоменатите места, за да се предотврати отравянето им.

Писмо "Пест Корект" ООД

Съобщение

Писмо кметове на населени места

Анкетна карта

Мнението Ви е важно за нас! Ще сме Ви благодарни, ако го споделите чрез попълване на тази анонимна анкетна карта. Отговорите Ви ще ни помогнат да подобрим нашата работа и обслужването на клиентите.

Благодарим Ви предварително за участието в анкетата!

Анкетна карта за качеството на административното обслужване в община Горна Малина

СЪОБЩЕНИЕ

         На основание чл.32 от закона за пчеларството, вр.чл.8, ал. 2 от Наредба № 13 от 26.08.2016г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекциозни и дезинсекционни  дейности, Ви известяваме, че на 24.06.2018г. неделя от 22:30  до 2:00 на 25.06.2018г. понеделник от 22:30 до2:00 часа ще се извърши дезинсекция срещу испанска мухаи по декоративните дървета/ кестен / находящи се на територията на с. Априлово, улица "Първа", "Двадесет и пета" и ул. "Тридесет и седма".

Собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне По преценка на собствениците мястото на пчелина може да бъде обозначено с бял флаг.

Препаратът, с който ще се извършва третирането за унищожаването на испанската муха е Даскор440. С разрешение № 01356 –ПРЗ -1/04.01.2016г. за пускане на пазара и употребата на продукт за растителна защита, на база Заповед №  РД 11-1866/11.12.2015г. на Изпълнителния  Директор

 

 

Покана

Покана

Инвестиционно предложение

Инвестиционно предложение за "Органична кравеферма за 60 крави затворен цикъл" в ПИ 044005, м. "Долна БабаКевица", с. Осойца, община Горна Малина, Софийска област.

С информация по приложение 2 към чл.6 от Наредба за условията и реда за извършване на ОВОС може да се запознаете от тук.

 

Приемна на Областен информационен център

Изнесена приемна на ОИЦ-София в Община Горна Малина

На 11.06.2018 г. (понеделник) от 11.00 ч. до 14:00 ч. екипът на Областен информационен център София-град и София-област ще проведе изнесена приемна в Горна Малина (пл. „Родолюбие” 1). Посетителите на приемната ще бъдат запознати с актуални и предстоящи за кандидатстване процедури по програмите, които се финансират от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Всеки желаещ ще може да получи на място от експертите на ОИЦ напълно безплатна информация за оперативните програми, Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. В рамките на инициативата ще бъдат раздавани информационни и рекламни материали.

ОИЦ-София (Договор №BG05SFOP001-4.001-0020-C01, изпълняван от Столична община) е част от мрежата от 28 информационни центъра, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

 

Честит празник мили деца!

 

Важно!

Известяваме Ви, че на 04.06.2018 г., понеделник между 08.00 ч. - 16.30 часа ще бъде извършена дезинсекция срещу бълхи и кърлежи (дезакаризация) на тревни площи с обществено предназначение (паркове, градинки и детски площадки). На 04.06.2018 г. от 21.00 часа до 3.30 часа на 05.06.2018 г. ще се извърши дезинсекция срещу комари (имаго) във всички населени места на територията на община Горна Малина.
 
Притежателите на пчелини/пчелни семейства следва да не допускат достъп на пчели в горепосочения часови диапазон и на упоменатите места, за да се предотврати отравянето им.
 

Информация за вида на препаратите ще намерите тук.

Информационни срещи

На 28 и 30 май 2018 г. във всички населени места на община Горна Малина се проведоха информационни срещи по проект „Празникът „Роде мой” в община Горна Малина, под  девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. „Съединението прави силата”, одобрен по Грантова схема  „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018” чрез Национално сдружение на общините в Република България.

Информационни срещи

График

за провеждане на информационни срещи по проект „Празникът „Роде мой” в община Горна Малина, под  девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. „Съединението прави силата” , одобрен по Грантова схема  „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018” чрез Национално сдружение на общините в Република България

Дата

Населено място

Час

Зала

28.05.2018 г.

Горна Малина

10.00 часа

Пенсионерски клуб

28.05.2018 г.

Априлово

11.00 часа

Кметство

28.05.2018 г.

Долна Малина

14.00 часа

Читалище

28.05.2018 г.

Белопопци

15.00 часа

Читалище

28.05.2018 г.

Гайтанево

16.00 часа

Читалище

28.05.2018 г.

Байлово

17.00 часа

Читалище

 

 

 

 

30.05.2018 г.

Негушево

09.30 часа

Кметство

30.05.2018 г.

Осойца

10.00 часа

Пенсионерски клуб

30.05.2018 г.

Долно Камарци

11.00 часа

Читалище

30.05.2018 г.

Саранци

12.00 часа

Кметство

30.05.2018 г.

Чеканчево

13.00 часа

Читалище

30.05.2018 г.

Макоцево

14.00 часа

Кметство

30.05.2018 г.

Стъргел

15.00 часа

Кметство

30.05.2018 г.

Горно Камарци

16.00 часа

Кметство

Честит празник!

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Важно!

Областна дирекция "Земеделие" - София област известява собствениците на земеделска и горска техника и машини за земни работи за провеждане на годишни технически прегледи на горепосочената техника, съгласно следния график:

- 07.06.2018 г. с. Априлово - от 09.30 - 11.00 часа пред кметството
 
- 07.06.2018 г. с. Стъргел - от 11.30 - 13.00 часа пред кметството
 
- 12.06.2018 г. с. Чеканчево - от 09.30 - 11.00 часа пред кметството
 
- 12.06.2018 г. с. Гайтанево - от 11.30 - 13.00 часа пред кметството
 
- 12.06.2018 г. с. Байлово - от 13.30 - 15.00 часа пред кметството
 

ЗАПОЧНА „МАЛИНАЛЕ 2018”

Четвъртото издание на Регионален арт фест „Малинале” бе открито на 19 май в Ритуална зала - Горна Малина, в навечерието на най-светлия български празник - 24 май.
„Малинале 2018” за първи път представя самостоятелна изложба – живопис „Акварелно, мистично, поетично” на художничката от с. Априлово Даниела Танева.
В Ритуалната зала на Община Горна Малина са подредени 55 акварела, рисувани в периода 2015 – 2018 г.
Кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, под чийто патронаж се провежда арт фест „Малинале 2018” поздрави г-жа Танева и й връчи диплом и свидетелство за дарените от нея две картини.
 
 

Гостите на Община Горна Малина от Австрия посетиха Детската градина, Средното училище и Арена Горна

Делегацията от кметове на малки и средни общини в Австрия, водена от Президента на асоциацията на кметовете г-н Алфред Риедел, кмет на община Графенвюрт и генералния секретар на Сдружението г-н Валтер Лайс, посетиха Детската градина, Средното училище и Арена Горна Малина.
 

Ученическо самоуправление в община Горна Малина

Днес, 11 май, гимназистите от СУ „Христо Ботев” – Горна Малина бяха посрещнати от кмета на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, председателя на Общинския съвет инж. Емил Найденов, зам.-кмета г-жа Иванова и от секретаря на община Горна Малина г-жа Павлова.
Кметът инж. Жиланов запозна младежите с развитието на общината днес и с перспективите за развитието й в бъдеще, с осъществените и предстоящи проекти на общината. Той сподели, че приоритет за общинската управа е образованието на младите хора, че разчита на мнението и препоръките им.
След срещата с кмета, избраните от Ученическия съвет гимназисти за ученическото самоуправление заеха позициите си:
Кмет на община Горна Малина – Теодора Темелкова – 11 клас;
Председател на Общински съвет Горна Малина – Иван Филипов – 9 клас;
Заместник – кмет на Община Горна Малина – Цветелина Йорданова –
11 клас;
Секретар на Община Горна Малина – Петя Георгиева – 9 клас;
Главен експерт образование, култура, вероизповедание и младежки дейности – Евелина Василева – 11 клас.
През месец юни Ученическият съвет на Средното училище в Горна Малина ще се срещне с ръководството на общината на кръгла маса.
 

Информационна среща по проект "Библиотеката и училището - ръка за ръка за успешни деца"

    На 3-ти май 2018 г. в библиотеката на НЧ "Съзнание 1925" се проведе информационна среща по проект "Библиотеката и училището - ръка за ръка за успешни деца" за запознаване на обществеността с целите и дейностите, които си поставя проекта през периода април - октомври. Екипът на проекта, заедно със стажанти и доброволци на библиотеката, представи презентация и брошури, които сами са изготвили. Присъстваха представители на партньорската организация СУ "Христо Ботев" Горна Малина, на местната и общинска власт, бизнеса и местната общност, колеги библиотечни и читалищни дейци. Учениците от 1б клас, които са една от целевите групи по проекта по дейността "Час на библиотекаря", изиграха пред гостите приказката "Дядо и ряпа" и показаха в изложба книжките-хармоники, които изработиха в едно от съвместните занимания.
    Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация "Глобални библиотеки - България" в рамките на конкурс "Библиотеката - активен участник в обществения живот", съгласно договор РД 11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Световен ден на здравето

На 10 май отбелязваме Световния ден на здравето. Регионална здравна инспекция - Софийска област е подготвила здравно-информационен материал на тема: „Здраве за всеки чрез спорт и физическа активност.“

С материала може да се запознаете тук

 

Инвестиционно предложение

Инвестиционно предложение за "Изграждане, преустройство и разширение на цех за преработка на млечни продукти и пречиствателно съоръжение" в УПИ X - "за промишлена и складова дейност", кв. 82а, с. Горна Малина, община Горна Малина, Софийска област.

Приложение 2 към Наредбата за ОВОС

Световен ден на здравето

7 април 2018 г.   Световен ден  на здравето с мото

 „Здраве за всички и навсякъде“

Вече 70 г. след ратификацията на Устава на Световната здравна   организация /СЗО/ на 7 април1948 г., лекарите и здравните работници от 194 държави, включително Република България, честват своя професионален празник. По традиция, тази най-важна дата в календара на СЗО, ежегодно се обвързва с множество амбициозни и вълнуващи международни здравно-информационни и здравно-образователни кампании, насочени към възпитаване и приобщаване на общностите към духа на градивната здравна култура, с цел прилагане на нейните принципи в живота.

Емблематичният лозунг „Здраве за всички“ е предопределен от стратегическия подход на СЗО към повсеместен прогрес в други, свързани със здравето значими свери на устойчиво обществено развитие. Осигуряването на всеобщ, обезпечен достъп до основни и качествени  здравни грижи, рефлектира положително върху очакваната продължителност на живота, защитата от эпидемии, мащабите на бедността, заплахата от глад и създаване на работни места. Направляването на инвестиции за здраве на глобално и местно равнище е сред приоритетите на СЗО и службите на ООН, предвид установени тревожни статистически данни: половината човечество, все още няма достъп до здравеопазване. В перспектива, до 2023 г. един милиард души по света трябва да получат здравен достъп, според прогнозите и указанията на двете световни организации.

В тази връзка, генералният директор на СЗО господин Тедрос Гебрейесус апелира: „Никой не е длъжен да прави избор между смъртта и финансовите затруднения. Никой не е длъжен да избира между закупуването на лекарства и закупуването на храна “. Това послание е напълно в синхрон с мотивацията на отделните страни членки, за интегриране на качествено здравеопазване в ежедневието на хората. Доброволни хуманитарни организации от типа „Лекари без граница“, работят за осигуряване на майчиното и детско здраве, борбата с епидемии, травмите, вредните за здравето последици от замърсяването на околна среда  в мирновременни и военновременни условия - във всяка точка на Земното кълбо.
Международният ден на здравето е създаден с цел да привлича ежегодно общественото внимание към значим, детерминиран от СЗО здравен проблем, с цел колективно придвижване и преодоляване в обозримо бъдеще.
 
Един от стълбовете на общественото здравеопазване – профилактиката на болестите  е мощно средство в борбата за по-добро здраве и просперитет на хората по света.   Международният ден на здравето 7-ми април е повод,  жизнерадостния  призив: „Вместо с пролетна умора, посрещни сезона с настроение и прилив на енергия!“  да се превърне в реалност и предизвикателство за избор на здравословен стил на живот сега и в бъдеще.
 
 

Съобщение

  Известяваме Ви, че на 10.04.2018 г., вторник между 08.00 ч. - 18.00 часа под ръководството на Нели Соколова - биолог ще бъде извършена дезинсекция срещу бълхи и кърлежи (дезакаризация) на тревни площи с обществено предназначение (паркове, градинки и детски площадки) и дезинсекция срещу ларви на комари в установени битотопи (места със застоели и слаботечащи води) във всички населени места на територията на община Горна Малина.
 
Третирането ще се извършва с препарати, гарантиращи безопасността на хората, опазването на околната среда и не представляващи опасност за пчелите и пчелните семейства.
 

Информация за вида на препаратите ще намерите тук.

 

Съзтезание в СУ "Христо Ботев" Горна Малина

                                                     

Състезанието „Многознайко” – публична изява по проект „Училище за успех – Модел на образователната интеграция, основан на силните страни” в СУ „Христо Ботев” – Горна Малина

 На 2 март, 2018 г. в СУ „Христо Ботев” – Горна Малина се проведе състезанието „Многознайко”, в което участваха ученици от групите (I – IV клас) за допълнително обучение по български език и математика, включени в проекта „Училище за успех – Модел на образователната интеграция, основан на силните страни”.

Училищният координатор за учениците по Проекта и гл. учител в СУ – Горна Малина г-жа Цветанка Петкова бе подготвила презентации за всеки един от четирите кръга на състезанието:

-         Стани богат със знания;

-         Пъзел;

-         Кръстословица;

-         Кахут „Българската държава в най-стари времена”.

Отборите също бяха четири – „Пирин”, който спечели състезанието с 338 точки, „Тракия”, „Стара планина” и „Дунав”.

Кахут е компютърна програма за викторини, дидактически игри и др.

Учениците и от четирите отбора показаха пред гостите, че умеят да работят с таблетите, закупени по проекта – редяха електронни пъзели, отговаряха на въпроси с 4 възможни отговора и записваха буквата на верния на таблета, разпознаха българските царе...
За присъстващите родители бе радостен фактът, че децата им имат сериозни постижения в писането, четенето и смятането.
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
 

Уведомление

От 06.03.2018 г. Областна дирекция по безопасност на храните - Софийска област е с променено седалище и нов адрес на управление - гр. София, район "Красно село", бул. "Христо Ботев" №17, ет.3.
 
 

Покана

Отчетно-изборно събрание

на Сдружение „Читалищата в община Горна Малина – 2015”,  с. Горна Малина, Софийска област на 23 март 2018 г. от 15:00 часа в зала № 9 на Общинска администрация Горна Малина, пл. „Родолюбие” № 1

 

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Отчет за дейността на Сдружението
 2. Финансов отчет
 3. Освобождаване от отговорност на Председателя, членовете на Управителния съвет и на Контролния съвет
 4. Избор на управителен съвет
 5. Избор на председател на сдружението
 6. Избор на контролен съвет
 7. Други

 ГЕОРГИ  ДИМИТРОВ /п/

Председател на сдружение „Читалищата в община Горна Малина – 2015”

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Покана

 

   

 

 

Заповядайте на първото състезание "Многознайко" на учениците от СУ „Христо Ботев” в Горна Малина, участващи в  проект "Училище за успех - Модел за образователна интеграция, основан на силните страни",   на 2 март, 2018 г. от 12:30 часа в кабинет № 18!

В състезанието ще вземат участие учениците от първи до четвърти клас, включени в проект "Училище за успех - Модел на образователна интеграция, основан на силните страни", заедно с връстниците им от начален курс, които не участват в проекта.

Децата ще се състезават в няколко кръга.

Основната цел на състезанието е учениците да покажат знанията си  по български език и математика. В творческа обстановка те ще са мотивирани да споделят наученото и преживяното, ще обменят знания и идеи, ще се съревновават по между си.

Поканени са ученици, родители, представители на Община Горна Малина, местни организации и лидери.

Проектът "Училище за успех - модел за образователна интеграция, основан на силните страни" е на Фондация „Институт за социални услуги в общността” (2017 – 2019), с партньори средно училище „Христо Ботев” – Горна Малина и община Горна Малина и е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

ПОКАНА

Държавно първенство по олимпийско таекуондо

На 17 и 18 февруари 2018 г. Община Горна Малина ще бъде домакин на най-престижното първенсво на републиканско ниво, в което участие ще вземат над 500 участника от цялата страна. За първи път ще включва всички възрастови групи в двете дисциплини – пумсе и спаринг.  Това първенство ще бъде определящо за националният състав по таекуондо през годината. Състезанието стартира на 17 февруари 2018, а официалното откриване ще се състои на 18 февруари 2018 – неделя в Спортен комплекс „Арена Горна Малина”.
 
Таекуондо – WT e спортът, който в рамките само на година изкара страната ни, сред лидерите в този спорт, а БФТ е официално най-бърза развиващата се федерация в България.
 
Участие в държавното първенство ще вземе и единственият българин спечелил медал от световно първенство за мъже от олимпийски спорт, в олимпийска дисциплина.

Важно!

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
 ЗА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО И АДМИНИСТРИРАНЕТО НА МЕСТНИТЕ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ и ПРИЛОЖЕНИЕ №1
 

 М О Т И В И

 за
изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги и Приложение №1, предоставяни от Община Горна Малина
 

 1.Причини, налагащи промените на измененията и допълненият на подзаконовия акт:

 Местните приходи са финансови средства, които са част от общия бюджет на общината, необходими за осъществяване на социално-битови услуги, като същите се разходват в зависимост от потребностите на населението и възможностите на общината за ресурсна обезпеченост.
 Приходите от такси и услуги покриват текущите оперативни нужди за поддържане на материалната база. Увеличаване на разходите, необходими за обезпечаване на дейностите по отношение на сградния фонд, оборудване с нова техника, текущи ремонти и поддръжка, налагат актуализация на сумите за услуги.
     
  При определяне размера на тази услуга са взети предвид видът и обемът на извършваните дейности, времето, необходимо за това и досегашната практика. При въвеждането им е приложен диференциран подход спрямо този вид услуга, имайки предвид търсенето, потреблението и формирането на приходи в общинския бюджет.
 
2.Цели,които се поставят с приемането на помените в Наредбата и Приложение №1:
 Постигане на пълнота и последователност на Наредбата в съответствие с изискванията  на ЗМДТ.
        
3.Финансови и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:
За прилагането на настоящата промяна в Наредбата не са необходими допълнителни финансова средства.
4.Очаквани резултати от прилагането на Наредбата и Приложение №1:
Постигане на по-справедлив начин за определяне на размера на таксите, които се събират в Община Горна Малина при предоставяне на услугата, а следователно и правилното прилагане на закона.
 
2. Изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, приета с решение №49, по протокол №3 от 22.12.2011г., допълнена и изменена с Решение №231 по протокол №9 от 12.09.2012г., с Решение №313 по протокол №11 от 30.11.2012г., с Решение №122 по протокол №3 от 12.06.2013г., с Решение №224 по протокол №9 от 16.12.2013г. и Решение № 199 по протокол №8 от 28.10.2014г. и приложение №1:
 
 
 

За прилагането на Наредбата не са необходими финансови средства.      

В наредбата не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право.

 

Футболен турнир

Поради очаквани ниски температури на 27.01.2018 г. и провеждането на друго спортно събитие в "Арена Горна Малина", футболният турнир ще се проведе на 03.02.2018 г. Часа и мястото остават непроменени.
 
 
На 27.01.2018 г., 09.00 часа в Спортен комплекс Горна Малина ще се проведе традиционният футболен турнир между отбори от населените места на община Горна Малина.
 
 
 
 
 
 

Писмо за съдействие

ИНЖ. АНГЕЛ ЖИЛАНОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ГОРНА МАЛИНА ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

Кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов днес изпрати писма до Президента на Република България, Министър-председателя и до Министрите Боил Банов, Красимир Вълчев, Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и до Областния управител на Софийска област, с които известява държавните институции за книга, чието заглавие изопачава историческите факти за битката при Ташкесен, днес с. Саранци, през 1877 г.

Кметът очаква съдействие от Президента и Министрите истината за историческите факти да достигне до повече институции и хора, както и до читателите от целия свят.

Честит Ден на християнското семейство!

   На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. От 1929 г. в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на нас, българите, че трябва да възпитаваме децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. Семейството е нашето свещено място, в него децата ни научават най-ценните житейски уроци.

   21 ноември е повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.

 

ПРОЕКТ "УЧИЛИЩЕ ЗА УСПЕХ - МОДЕЛ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ, ОСНОВАН НА СИЛНИТЕ СТРАНИ"

                                   
 В СУ „Христо Ботев” - Горна Малина учениците от първи и втори клас, записани в групата за допълнителна подготовка по математика, с ръководител г-жа Любов Кузманова, след като завършат задачите си по математика от работните листове по проекта, започват работа с таблетите… и математиката става по-лесна, по-разбираема и по-забавна.
   В дейностите по проекта могат да се включат и нови ученици, които са в образователен риск или които имат желание да развиват силните си страни.
   Родителите могат да получат консултация от учителите, логопеда и психолога, в подкрепа на развитието на децата им.
   Проектът е на Фондация „институт за социални услуги в общността” (2017 – 2019), с партньори Средно училище „Христо Ботев” – Горна Малина и Община Горна Малина и е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
 
 
 
 
 
 
 

Заповед № 339 от 25.10.2017 г.

   Заповед определяща услугите по чл.62 от Закона за местните данъци и такси, които ще се извършват на територията на община Горна Малина през 2018 г.:

 • Сметосъбиране и сметоизвозване;
 • Обезвреждане на битови отпадъци в депо;
 • Поддържане чистотата на териториите за обществено ползване

Изтегли пълния текст от тук

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКА ЧЕКАНЧЕВО ФЕСТ 2017

Първият фестивал на храната "Да си спомним за истинската храна", организиран от ресторант "Паелера" в с.Чеканчево и с подкрепата на самодейците от местното НЧ „Отец Паисий 1919”, на приятели и спонсори, и със съдействието на кмета на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов предизвика огромен интерес. Информация за фестивала и много снимки ще намерите на официалната ни Фейсбук страница www.facebook.com/Admin.Gorna.Malina
 
 

Участие на кмета на община Горна Малина в международен семинар

 
 
 
Кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, взе участие в информационна среща организирана от Германо-Българска индустриално-търговска камара и Министерството на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите на Бавария на тема: "Технологии при депониране и рециклиране на отпадъците". За община Горна Малина посещението е безценен опит и контакти с най-добрите баварски фирми, лидери в сферата на управление на отпадъците.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Поздравителен адрес

  Президентът на Република България Румен Радев поздравява инж. Ангел Жиланов, жителите и гостите  на община Горна Малина

Носител на Националната литературна награда "Елин Пелин" 2017 г.

ВЛАДИМИР ЗАРЕВ - НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ЕЛИН ПЕЛИН" ЗА 2017 Г. НА ОБЩИНА ГОРНА МАЛИНА И СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 Писателят е предложен от Издателска къща "Хермес", гр. Пловдив.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София.

Завършил е българска филология в СУ "Св.Климент Охридски".

От 1973 г. работи в списание "Съвременник", като понастоящем е главен редактор там.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, между които трилогията "Битието", "Изходът", "Законът", култовият роман "Разруха", романите "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Хрътката", "Хрътката срещу Хрътката". Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия.

 Националната литературна награда "Елин Пелин" му се присъжда за цялостно творчество през последните 10 години и за принос в българската литература за книгите:

- "Светове". Изумителен любовен роман, написан по действителна история. Един увлекателен и интригуващ роман за любовта, за привличането и отблъскването на два толкова чужди и едносъщи свята. Единият - богат, подреден и прегледен в яснотата си, другият - непредвидим, въвлечен в анархията, но жизнен и властен. Невъзможната им среща все пак се случва в съдбите на един мъж и на една жена.
 
- "Лето 1850". Романът "Лето 1850" разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през хиляда осемстотин и петдесета година. По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по- рано. Макар и исторически, романът засяга редица проблеми, свързани с нравствените устои и духовните въжделения на нашия съвременник.
 
- "Разруха". Владимир Зарев е българският Балзак, чийто роман "Разруха" е повествование за историческия обрат в България, за какъвто германската културна критика все още мечтае. Зарев е пълнокръвен епичен автор, незасегнат от (пост)модернистичен скептицизъм. На Балзак напомня и щедростта, с която пилее своя творчески потенциал. - Берлинер Цайтунг
 
- "Орлов мост". Протестите на Орлов мост. Яростта и надеждата, че политическата класа може да бъде пометена, че същото ще се случи с монополите, с олигарсите... На този фон Владимир Зарев разказва историята на една изумителна и невъзможна любов. Постепенно Павел и Юлия извървяват пътя един към друг. Любовта им е неистова и нежна, и нараняваща. Всичко рухва, когато Павел споделя най-тъмната си тайна.
 

Мероприятия под мотото на 140-годишния юбилей от рождението на Елин Пелин

24.06.2017 г., 10.00 часа        

Еньовден в Осойца традицията продължава да е жива!

Самодейците ни от читалищата в Осойца, Белопопци, Горна Малина и Чеканчево смаяха литературните критици проф. Симеон ЯНЕВ, проф. Петър Стефанов, д-р Панко Анчев и писателя Георги Велев, участници в литературната дискусия за Елин Пелин.

24.06.2017 г., 13.00 часа

Дискусия за живота и творчеството на Елин Пелин

Литературните критици:  проф.  Симеон Янев, проф. Петър Стефанов,  д-р Панко Анчев и  Г-н  Георги Велев взеха участие в дискусия за живота и творчеството на нашия земляк, Елин Пелин. Присъстващите на дискусията слушаха с интерес и възхита.

25.06.2017 г.                                     

Детски пленер 2017 Байлово

Децата на пет еко работилници от селата -Байлово, Белопопци, Горна Малина, Априлово и Долно Камарци се събраха в село Байлово и показаха уменията си. От природни материали и отпадъци изработиха невероятни сувенири и макети. Дърворезбарят Явор Петров демонстрира пред децата уменията си. Зам. кмета на общината г-жа Цветанка Иванова връчи наградите от конкурса "Моят любим герой от творчеството на Елин Пелин".

За повече информация и снимки от събитията посетете: www.facebook.com/Admin.Gorna.Malina/

 

Дарени книги на читалищата от г-н Иван Гранитски, проф. Симеон Янев и изд. „Захарий Стоянов”

   На 13 юни, в зала 9 на Общинска администрация Горна Малина, се проведе среща на секретарите и библиотекарите на народните читалища в нашата община с директора на издателство „Захарий Стоянов” г-н Иван Гранитски и с известния литературен критик и писател проф. Симеон Янев по повод 140 години от рождението на нашия земляк и знаменит писател Елин Пелин.
 
   Бе обсъден и наболелия от години проблем с липсата на пари за закупуване на нови книги за читалищните библиотеки в селата на цяла България.
Директорът на изд. „Захарий Стоянов” г-н Гранитски дари на 3 читалища издадените в 5 тома съчинения на Елин Пелин.
   Всяко от читалищата в общината получи и книги от двамата автори.
 
 

Първото обединено училище на територията на община Горна Малина

ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ В АПРИЛОВО СТАВА ОБЕДИНЕНО (ОТ ПЪРВИ ДО ДЕСЕТИ КЛАС) ОТ НОВАТА УЧЕБНА 2017/2018 ГОДИНА

Заповедта на Министъра на образованието и науката за преобразуването от Основно (I - VII клас) в Обединено (I - X клас) на училището в с. Априлово, община Горна Малина е от 22 май, а на снимката е обнародването й в Държавен вестник, бр. 44.

От 15 септември записалите се ученици в осми клас ще изучават една от двете професии "Лесовъд" или "Сладкар", а в девети клас - само за "Лесовъд" (ако има свободни места, защото професията се изучава от учебната 2016/2017 г.

След успешно завършване на Десети клас, учениците получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средното образование (чл. 131, ал. 1 от ЗПУО) и документ за професионална квалификация, което им дава право да продължат обучението си във втори гимназиален етап в друго, избрано от тях училище.

Заинтересованите ученици и родителите им, могат да получат подробна информация в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Априлово

Обява

Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони

 УДЪЛЖАВАНЕ СРОКЪТ НА ОБЯВЯВЕНИЯТ КОНКУРС

 Управителният съвет на Сдружение Местна инициативна група Елин Пелин-Горна Малина, съгласно чл. 20, ал. 1, т. 4 и т. 5 от Устава обявява конкурс за следната позиция:

1.    Счетоводител ½ бройка на непълно работно време 4 часа. Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:

-    да покрива критериите на чл.18 от Закона за счетоводството за съставителите на ГФО;

-    наличие на най-малко 1 г. опит в изпълнението на подхода ЛИДЕР - предимство;
-    наличие на свидетелство за управление на МПС категория В – предимство.

Изборът на кандидатите ще се извърши по документи и с интервю. С одобрените лица ще бъдат подписани предварителни споразумения за наемане. Трудовите договори с одобрените кандидати ще бъдат сключени след одобряване на Стратегията за ВОМР на МИГ Елин Пелин - Горна Малина от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020г.

В срок до 13:00 часа на 09.06.2017 г. кандидатите подават писмено заявление в свободен текст до Управителния съвет на МИГ Елин Пелин -Горна Малина.

 В запечатан плик се подават и следните документи:
1.    Автобиография /CV/ - европейски формат
2.    Мотивационно писмо
3.    Копие от диплома за завършено висше образование и други документи, удостоверяващи допълнителни специализации и квалификации
4.    Копие от документи, удостоверяващи трудов стаж и професионален опит – трудова и /или осигурителна книжка и др.
5.    Копие от свидетелство за управление на МПС категория В – при наличие на такова.

Документи се подават в Деловодството на Община Горна Малина на адрес: с. Горна Малина, п.к.2131, пл. "Родолюбие" №1

На 19.06.2017 г. ще бъдат обявени избраните кандидати.

Съобщение

 
 На основание чл. 37и, ал. 8 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи настоящият протокол може да се обжалва по отношение на площта на разпределените имоти в 14-дневен срок пред Елинпелинския районен съд.
 
 

Провеждане на интервю за обявения конкурс за екип на МИГ Елин Пелин-Горна Малина

   На заседание на УС на МИГ, проведено на 30.05.2017 г. бе направен подбор на кандидати за екип на МИГ Елин Пелин-Горна Малина по следните критерии: административно съответствие и професионален опит.
   Преминалите първи етап кандидати, ще бъдат уведомени лично (по електронна поща) в 3 дневен срок за последващото интервю.
 

УС на МИГ Елин Пелин-Горна Малина

ПРОЕКТ „УЧИЛИЩЕ ЗА УСПЕХ – МОДЕЛ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ, ОСНОВАН НА СИЛНИТЕ СТРАНИ“

 
 
 
Среща с родители, учители и Общинска администрация Горна Малина 26 май 2017 г., СУ „Христо Ботев“ – Горна Малина
 
 
   На срещата бяха представени и предложени за обсъждане методите и инструментите за пряка работа с учениците  и предстоящите дейности по проект „Училище за успех – Модел за образователна интеграция, основан на силните страни“ на Фондация „Институт за социални услуги в общността“, с партньори Средно училище „Христо Ботев” в с. Горна Малина и Община Горна Малина.
   Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
   Участниците в срещата - екипът на Фондация ИСУО, ръководството на СУ „Христо Ботев“, учители и възпитатели, представители на Общинска администрация Горна Малина и родители обсъдиха  набелязаните цели на Проекта и методите за тяхното реализиране чрез допълнителни занимания с учениците в риск от отпадане от училище – занимания по български език, математика, лични консултации с логопед и с психолог, както и занимания в клубове по интереси.
   Дискутирани бяха  възможностите за посещения на място от страна на психолога и координатора за работа с родители, с цел предоставяне на подкрепа за структуриране на процеса на учене, преодоляване на рискови ситуации в семейството и др.
   Родителите поставиха конкретни въпроси към преподавателите и консултантите за организацията на заниманията, индивидуалния подход и обратната връзка за резултатите на децата им.
    Готовност за подкрепа на семействата бе изразена и от страна на Общинска администрация Горна Малина.

Обява

Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони

 УДЪЛЖАВАНЕ СРОКЪТ НА ОБЯВЯВЕНИЯТ КОНКУРС

 Управителният съвет на Сдружение Местна инициативна група Елин Пелин-Горна Малина, съгласно чл. 20, ал. 1, т. 4 и т. 5 от Устава обявява конкурс за следните позиции:


1.    Експерт „Прилагане на стратегия за ВОМР” – 2 бройки на пълно работно време.

Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:
-    завършено висше образование, най-малко степен „бакалавър“;
-    професионален стаж най-малко 2 години;
-    наличие на най-малко 1 г. опит в изпълнението на подхода ЛИДЕР;
-    наличие на свидетелство за управление на МПС категория В – предимство.

2.    Експерт „Административни дейности” – 1 бройка на пълно работно време.

Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:
-    завършено висше образование, най-малко степен „бакалавър“;
-    професионален стаж най-малко 2 го­дини;
-    наличие на най-малко 1 г. опит в изпълнението на подхода ЛИДЕР;
-    наличие на свидетелство за управление на МПС категория В – предимство.

3.    Счетоводител ½ бройка на непълно работно време 4 часа. Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:
-    да покрива критериите на чл.18 от Закона за счетоводството за съставителите на ГФО;

-    наличие на най-малко 1 г. опит в изпълнението на подхода ЛИДЕР - предимство;
-    наличие на свидетелство за управление на МПС категория В – предимство.

Изборът на кандидатите ще извърши по документи и с интервю. С одобрените лица ще бъдат подписани предварителни споразумения за наемане. Трудовите договори с одобрените кандидати ще бъдат сключени след одобряване на Стратегията за ВОМР на МИГ Елин Пелин - Горна Малина от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020г.

В срок до 17:00 часа на 26.05.2017 г. кандидатите подават писмено заявление в свободен текст до Управителния съвет на МИГ Елин Пелин -Горна Малина.

 В запечатан плик се подават и следните документи:
1.    Автобиография /CV/ - европейски формат
2.    Мотивационно писмо
3.    Копие от диплома за завършено висше образование и други документи, удостоверяващи допълнителни специализации и квалификации
4.    Копие от документи, удостоверяващи трудов стаж и професионален опит – трудова и /или осигурителна книжка и др.
5.    Копие от свидетелство за управление на МПС категория В – при наличие на такова.

Документи се подават в Деловодството на Община Горна Малина на адрес: с. Горна Малина, п.к.2131, пл. "Родолюбие" №1

На 30.05.2017 г. ще бъдат обявени избраните кандидати.

Златни медали и призове за момичетата от СК "ТЕА Денс"

   На 27-28 април в гр. Стара Загора се проведе Турнир по художествена гимнастика „Фея под липите“. В надпреварата се включиха около 500 деца от цялата страна, като нивото на състезанието бе изключително високо.

   СК “ТЕА Денс“ участва с 27 момичета в различни категории и възрасти. От Община Горна Малина участваха 10 деца, 2 ансамбъла и 1 индивидуална състезателка. Състезанието завърши успешно за отборите и индивидуалните ни състезателикато нашите грации спечелиха общо 3 златни медала, 2 сребърни медала, 3 бронзови медала и 9 приза във финалната осмица.
 
   Момичетата от СК“ТЕА Денс“ – Горна Малина взеха златен медал в категория ансамбли родени 2009 г. Това са Мони, Диди, Ива, Калина и Александра с треньор Латина Цветанова.
 
   Във възраст ДМВ до 10 г, ансамбли топки малките ни Малинки заеха трета позиция, което е един прекрасен старт за тях за този сезон. В състава на отбора са Борислава, Рая, Никол, Гери и Тони. Индивидуалистката Виктория Колева, изигра своя нежен без уред и направи своя дебют в самостоятелната надпревара, като зае 5-та позиция в Деца родени 2009 г. Треньор на ансамбъла е Танита Ненкова.

Председателя  на СК „ТЕА Денс“ Теа Граматикова поздравява за успешния турнир своите треньори и състезатели. Успех и на предстоящите турнири и Държавни първенства.

Информационна среща

                                          
На 9 май 2017 г., в СУ „Христо Ботев“ – Горна Малина, се проведе информационна среща за представяне на проект „Училище за успех – Модел за образователна интеграция, основан на силните страни“.
   Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
На срещата, организирана от Фондация „Институт за социални услуги в общността“ и партньорите по проекта – СУ „Христо Ботев“ и Общинска администрация Горна Малина, присъстваха  ученици, родители, преподаватели, кметове на населените места от общината, читалищни секретари и библиотекари, представители на НПО и други заинтересовани лица.
   Обсъдени бяха конкретните отговорности, взаимодействие между партньорите и сроковете за изпълнението на проекта.
   Г-жа Петева от ИСУО подчерта, че философията на проекта е основана на европейските позитивни методи за интеграция на децата и учениците в училищната среда: Всяко дете има своите силни и слаби страни и затова образованието ще е успешно, само когато има мрежа за личностна подкрепа.
    Училището е привлекателно, когато създава атмосфера на уважение и толерантност.
 

Ден на ученическото самоуправление

 На 9 май – Ден на Европа и на победата над хитлеристка Германия,  Йоан Стоянов от СУ "Христо Ботев" - Горна Малина бе  кмет на община Горна Малина за един ден

   На тази дата стана традиция в средното ни училище  да е ден на ученическото самоуправление.
   Тази година на директорския стол на г-н Нако Наков в СУ „Христо Ботев” „седна” Ивелина Темелкова от випуск 2017.
   Ученическият съвет на свое заседание за Кмет за един ден на Община Горна Малина бе избрал Йоан Стоянов от осми клас, за заместник-кмет – Славея Ценева от девети клас и за секретар на Общината – Цветелина Милушева – девети клас.
   Тримата младежи имаха среща с инж. Ангел Жиланов, след която се запознаха с работата на общинската администрация.
   В 10:00 часа започна срещата на Кмета инж. Жиланов с учениците от гимназиален етап, на която той направи презентация на Община Горна Малина – природни дадености, икономика, култура, образование, реализирани и бъдещи проекти.
   „За ръководството на Общината  е от особено значение виждането на младите хора за развитието й през следващите 10 години, - каза Кметът, - Обявявам конкурс за есе „Каква да бъде моята Община след 10 години”  - до 2 машинописни страници. Първа награда – 100 лв., Втора награда – 70 лв., Трета награда – 50 лева и две поощрителни награди от по 25 лева. Краен срок за получаване на творбите – 20 май.”
   На зададените от учениците въпроси, г-н  Жиланов отговори изчерпателно, записа си направените от тях предложения.
   След срещата, ученици и учители поднесоха цветя на паметника на загиналите бойци във войните от Горна Малина.

Шампионски титли за СК „ТЕА Денс"

 На 29 април 2017 г. в гр. София в Спортна зала „Триадица" се проведе Зоново първенство по Масов спорт „Гимнастрада". В състезанието участваха над 700 деца от страната. СК" ТЕА ДЕНС" участва с два отбора от Община Горна Малина. В най-малката възрастова група до 7 години, сладките котета на кака Латина заеха второ място, като успяха да развеселят публиката с оригиналните си костюми и забавни изпълнения.
Във възрастова група деца до 14 години отборът на Каубоите участва в категория малка формация с уред и взе златни медали, треньор на отбора е Латина Цветанова, ръководител на клуба Теа Граматикова.

След доброто представяне на отборите ни през есента предстои Държавно първенство „Гимнастрада", нека им пожелаем успех!

Новини