Белопопци-Байлово

 

„Мойто родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток ...“ Елин Пелин

Родното село на големия български писател Елин Пелин – Байлово, се намира на 12 км източно от Горна Малина. До него се стига по четвъртокласен път, който не е натоварен и е подходящ за велосипедисти.

Преди да стигнете до Байлово обаче, ще минете покрай с. Белопопци, известно сред рибарите с язовира си. За любителите на природата и на пешеходния туризъм през 2015 г. бе открита нова еко пътека „Манастир „Св. Пророк Илия” – язовир „Белопопци”, с изградено специално място за пикник, барбекю и почивка. Дължината на пътеката е 4045 м, маршрутът е лек, по него може да се върви и с деца. Подходящо място за посещение на туристите е и манастирът „Св. Пророк Илия”.

Байлово наскоро чества 200 години от основаването на новото село. На 8 км от него обаче, в местността „Калугерица“,са открити следи на едно от най-древните селища по нашите земи. Изследвания на Националния археологически институт на БАН доказват, че тук се е намирала една от най-старите астрономически обсерватории у нас.От специално изсечена площадка при Байловските пещери през VІ – V хил. пр. Хр. местните обитатели са наблюдавали Слънцето, Луната и звездите. Във вътрешността на пещерата археолозите са разкрили около 240 скални изображения, свързани с астрономическия календар. Пещерите не са отворени за туристи. До него няма изградена туристическа инфраструктура, така че маршрутът е подходящ само за опитни туристи.

Всъщност Байлово води началото си от ХІІ в., като тогава е било заселено малко по на юг, около параклиса „Св. Троица”. Селището там просъществувало до 1792 г. - до въстанието против турците, ръководено от българите мохамедани Мехмед Синаб и Дертли Мехмед.  Днешното селище възниква на това място през  1815 г. Началото му поставя прадядото на Елин Пелин - Кара Станьо Иванов от Болчовската махала, Панагюрско.

Байлово е зелено, чисто и спретнато село, чиято църква „Св. Св. Кирил и Методий“, построена от майстор Ганчо Трифонов през 1884 г., е паметник на културата. Разбира се, основна забележителност е родната къща-музей на Елин Пелин,  филиал на Националния литературен музей към Министерство на културата. В нея е пресъздадена обстановката, в която са живеели байловчани през 18-ти и 19-ти век. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар, ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил Елин Пелин. Музеят е отворен през седмицата, с почивни дни неделя и понеделник.

През 1977 г. в селото е открит построеният в чест на 100-годишнината от рождението на писателя Дом–паметник „Елин Пелин”, днес филиал на Националния литературен музей към Министерство на културата.  Тук, на 1 април се провежда традиционният Фестивал на шопския хумор „Който се смее, дълго живее”, на който стотици участници от Софийска област пресъздават историите на дядо Благолаж.

Ако обичате и помните разказите на големия български писател, тук може да откриете и местата, описани в тях. Местността Спасова могила, на която е посветен едноименния разказ на Елин Пелин, се намира на 4 км в югозападна посока от с. Байлово. На върха й̀ сред дъбови дървета, виждащи се отдалеч, се намира параклисът „Свети Спас“ .Пеша може да се стигне за 1 час. В северна посока от с. Байлово по асфалтов път се стига до местността Блатото на Анрешко. Непосредствено до него са и тракийските надгробни могили (некрополът край с. Байлово).

На около 5 км източно от с. Байлово, по асфалтовия път за с. Смолско, се намира местноста Караулницата /Три могили/. Там до Съединението на България през 1885 г. е минавала границата между Княжество България и Източна Румелия.

Друг пешеходен маршрут, който може да  преминете за около  час и половина, е „Байлово- местността Граово – местността Конска поляна – микроязовира – с. Белопопци“. Тръгва са от Байлово в северозападна посока по черен път (за с. Макоцево) и се стига до м. Граово (3 км), откъдето се открива красива гледка – на север е Стара планина, на хоризонта на запад се синеят Витоша и Рила, а на юг - Ихтиманска Средна гора. Оттук на юг, през поляните по черен път из дебрите на дъбовата гора, се слиза до м. Конска поляна. На около1км на юг се стига до асфалтовия път Белопопци-Байлово, до който се намира микроязовира.

Ако сте решили да си направите пикник, може да изберете някоя от поляните край туристичиските пътеки или специално изградената инфраструктура за пикник и барбекю по новата екопътека до язовира на Белопопци.

Ако искате нещо по-специално, наистина вкусно и на добра цена, непременно се отбийте в ресторант „No name“ в Байлово.

 

Контакти:

Дом-музей „Елин Пелин“

тел. 071504/284, +359 885048432

Ресторант „No name“ - на площада на Байлово.

Тел.+359 876241763, 071504/202

 

Bailovo-Belopopci

Back to parent gallery

 

 

Новини