Открий и сподели -  туристическа дестинация Горна Малина

В края на седмицата  обикновено ни се иска да загърбим големия град и да прекараме поне няколко часа сред зеленината на  природата.  Да усетим  аромата на  растения и билки, вкуса на домашно мляко и сирене, да се насладим на милувката на слънцето и простора.
   Само на 30-40  минути с кола в източна посока от столицата  може да   реализираме тази мечта. За толкова време по Подбалканския  път вече ще сме на територията на община  Горна Малина, чиято природа е почти непокътната. С референдум тя защити правото си да бъде „зелена община“, без замърсявания от никакви производства и инсталации. Тук са живи  българските национални традиции,  местният фолклор, възраждат се  старите производства на мляко, сирене, мед, билки, картофи и т.н. Много от формите на  културно наследство – обичаи, обреди, кулинарни традиции,  се проявяват по време на религиозни и светски празници.
 
  С местен патриотизъм и евросредства в общината се възстановяват църковни храмове и манастири, създават се нови туристически атракции, еко-пътеки, къщи за гости. Тук, освен място за  релаксация,  ще откриете паметници на културното наследство  като къщата-музей на Елин Пелин и  културни събития  като фестивалът  на шопския хумор „Който се смее, дълго живее“.
 
  Съвременните изкуства също са  почит в общината, където живеят много български художници, скулптори, режисьори, актьори, писатели.  Освен  арт-центъра на проф. Вихрони Попнеделев в Долно Камарци и новият паметник на пряката демокрация в Негушево,  в общината  ежегодно се провежда и Арт фест на изящните  изкуства -  „Малинале“, творчески пленери, снимат се многобройни  филми, сериали и т.н.  
 
  Кога ще  посетите тази зелена и слънчева община ще прецените вие. Ние ви предлагаме няколко маршрута, от които може да се възползвате.

Новини