1 декември Световен ден за борба със СПИН

ное 27, 2018

Световният ден за борба със СПИН – 1 декември през 2018 г. преминава под мотото „Узнай своя статус“.

Адреси и телефони на кабинети за безплатно и анонимно изследване за  ХИВ и СПИН– / КАБКИС/ в София
 
РЗИ  - София град  - ул. ”Враня” №20, ет.5, стая 502; тел.02/8334099, работно  време в делнични дни: 9-17ч.;
Национална потвърдителна лаборатория по ХИВ  София, бул. ”Столетов” № 44А,  тел. 02/931-80-71; работно време  в делнични дни: 09,00-17,00 ч.


Световният ден за борба със СПИН – 1 декември през 2018 г. преминава под мотото „Узнай своя статус“. В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС.

При необходимост това може да стане в лечебно заведение, а за представителите на най-уязвимите групи – в нископраговите центрове към неправителствени организации. При поставяне на диагнозата на всеки ХИВ-серопозитивен се предоставя информация за това къде и как може да получи специализирана медицинска помощ. В България съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести в градовете София,  Пловдив,  Варна,  Плевен и Стара Загора.  

Повече от 35 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. Според последни данни на Програма на ООН за ХИВ/СПИН, за периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени). Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. 

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и други инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

 

Връща

Новини