Поход "По стъпките на Елин Пелин" в Байлово

юли 16, 2017

ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД   ПО ПОВОД  140 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕЛИН ПЕЛИН
18 ЮЛИ 2017 г. (вторник) 


Народно Читалище  „Елин Пелин - 1922" и кметството в с. Байлово, община Горна Малина
Организират поход "По стъпките на Елин Пелин" в Байлово
 
   За любителите на природата и на приключенията  традиционен туристически поход в чест на именития си съгражданин - писателя Елин Пелин по маршрут: с. Байлово, център, Дом паметник „Елин Пелин”  - езерото на Андрешко  -  „Стубела – Варниците” местността „Дервена” - Бялата вода - параклис „Св. Никола” - манастирските пещери. В едната посока преходът е с дължина 8,370 km  и се изминава за около 2 часа, с включени почивки и забавления.
 
   ТУРИСТИЧЕСКИЯТ  ПОХОД  тази година  е   по повод 140 години от рождението на Елин Пелин и дава възможност на участниците да се докоснат до красивата природа в Средна гора край Байлово, да вървят по стар римски път, да пият божествена изворна вода и дишат чист планински въздух,  да видят    Скалното Светилище (Манастирските пещери) в местността „Калугерица”,  което представлява комплекс от четири (най-вероятно в миналото са били повече) пещери в бигорна скала, разположени в ниските части на речната долина на река „Смолска”, място,  наситено с енергия и с мистика, място, използвано като "астрономическа обсерватория" за наблюдения на видимите небесни тела от древните ни предшественици, място, непознато за туристите, все още  „необлагородено”,  но много диво и красиво. Във вътрешността на една от пещерите, археолозите са разкрили около 240 изображения (изсечени или гравирани в скалата). Няколко от тях са изсечени в скалите, отвън  пещерите.
 
   Сборен пункт: Пред Дом паметник „Елин Пелин” в центъра на с. Байлово, община Горна Малина, Софийска област

  Програма на похода:

09:00 – 09:30 часа – поднасяне на цветя на паметника на писателя в Байлово

09:30 – 11:30 часа – поход по маршрут: Дом паметник „Елин Пелин”  - езерото на Андрешко  -  „Стубела – Варниците”, „Преведеник”, – местността „Дервена” – „Бялата вода” - параклис "Св. Никола"

11:30 – 12:00 часа – обяд в местността „Калугерица” (Има голям заслон с дървени маси и пейки, чешма с изворна вода, голяма поляна. Желаещите могат да си закупят скара и безалкохолни напитки

12:00 – 13:00 часа – разглеждане на Манастирските пещери

13:00 – 15:00 часа – връщане обратно в Байлово

14:00 – 16:00 часа – разглеждане на къща-музей Елин Пелин (по желание)

Ограничения: Деца, на възраст под 10 години, участват в похода само с придружител

Препоръки от организаторите:

-         Подходящо за туризъм в планината облекло и обувки

-         Слънцезащитна шапка и раница

-         Бутилка с вода и сух пакет храна

-         За слизане до пещерите предупреждаваме, че няма изградена еко пътека, склонът е много стръмен и обрасъл с дървета и с храсти, а скалите са много хлъзгави.  Под пещерите, в дерето,  е река Смолска.

Очакваме Ви!

Връща

Новини