Председател настоятелство: Захарин Георгиев

Секретар: Радостина Атанасова

Телефон за контакт: 0876732642

e-mail:  chitalishte_makotsevo@abv.bg

 

Работно време:               понеделник – четвъртък

                                               08:00 – 12:00 часа

                                              Събота- 10:00- 14:00 часа

                                              Почивни дни: петък и неделя

 

Предлага: Ползване безплатен интернет, богат библиотечен фонд, поддържане народните традиции, занимателни игри за децата през свободното им време и през ваканциите и сме отворени към нови идеи.

 

История на читалището:  Няма сведение за точната година кога е  основано читалището в Макоцево. Предполага се, че това е станало преди 1902 г., когато са положени основите на земеделското кооперативно движение от известния местен учител Станчо Стоянов. Първоначално се е именувало "Просвета", а след 09.09.1944 г. е преименувано на ЧН "Мирчо" -  на името на партизанина Иван Божилов - убит в Отечествената война.       

В началото дейността на читалището  е била ограничена и се е заключавала в сбирки по вечерно време, главно на мъжете, където учителите дежурели по ред и чели интересното от вестниците. По-късно се подготвяли театрални представления, които били празник за населението.

               В по-ново време - от 1938 г. насам, местните учители - първоначално Стефан Попов, а след 1946 г. – и учителите Димитров, Попова, Димитрова, Цветкова, Цачева и др. работели усърдно, с възрожденски патос и дейността била най-разнообразна: изнасяли са се пиесите "Българи от старо време", "Боряна", "Снаха", "Васил Левски" и др., възпроизвеждали са се обичаи и традиции. В училищния салон е бил монтиран киноапарат и отначало по-рядко, а в последствие два пъти седмично са прожектирани филми.

                Устройвани са посещения в Софийската опера, Народния театър "Иван Вазов" и най-често в Музикалния оперетен театър, където един от солистите е нашият даровит оперен певец Хари Харалампиев.          

               Читалищната дейност включва и опазване на народното творчество, като през 1940 г. са записани 58 фолклорни песни, а през 1967 г. - 41 песни от учителите от с. Макоцево.        

               След дълги години на застой, по отношение на дейността,  през 2013 г. читалището е пререгистрирано  под наименованието Народно читалище "Просета - 1918". В настоятелството са избрани млади и активни хора, милеещи за културата. Има голям  подем в работата на читалището в следните направления: възобновяване на позабравените традиции, привличане  на младите хора в просветната дейност, обединяване на населението около опазване и развиване на общностните връзки. Всички жители на селото се включват в инициативите на читалището - с дарения, безплатен труд, участие в мероприятия, танцова група, йога и др.

 

НЧ „Просвета 1918”, Макоцево


Новини