Председател настоятелство: Петра Горанова

Секретар: Мария Лесова

Работник библиотека: Сава Лазарова

 

Телефон за контакт: 0877043761

e-mail:  botev_dk@abv.bg

 

Работно време: понеделник – петък

 08:00 – 12:00 и 13:00 до 17:00 часа

 

Предлага: Информация от богатия  книжен фонд и  интернет. Помощ при

 попълване на CV и на мотивационно писмо за постъпване на работа. Подпомагат се учениците при търсене на информация за подготовка на домашни работи.

Прожекции на детски филмчета

 

 

История на читалището:  Народно читалище "Христо Ботев 1919" е основано през 1919 год.  по инициатива на учителите Стефан Д. Младенов, Петър Тотев,Христо Захариев, Христо Велев и Кирил Стаменов от с. Буново, по това време учител в Д. Камарци, и от няколко тогавашни младежи като Иван Кацаров и Пенчо Пенчев в учителската стая на училището в Долно Камарци. Още на първото

събрание се обмисля и първия устав на читалището. Първият председател е Стефан Д. Младенов.

Първоначално читалището се е помещавало в стая на училището. През 1922 г. библиотеката е разполагала с 600 тома литература. През това време вече е била развита и театралната самодейност. Изнасяни са пиесите: "Хъшове", "Бай Ганьо", "Влюбените воденичари" и др.

 Днес  НЧ  "Христо Ботев 1919", с. Долно Камарци се помещава в многофункционална общинска сграда с голяма зала за библиотеката - с фонд 13 246 книги, с уютен салон за кинопрожекции, представления и събрания.

Благодарение на програма "Глобални библиотеки –България” библиотеката разполага с компютърна техника. Организират се безплатни курсове за пенсионери и инвалиди за придобиване на начални умения за работа с компютър, с обучители деца и библиотекарката Мария Лесова, за което библиотеката спечели  първо място  в категорията  "Достойно остаряване с новите технологии" в националния конкурс  "Глобални библиотеки - България - място за електронно включване".

Женската певческа група е самодейна формация, известна както в община Горна Малина, така и от фолклорните фестивали в България. Печелила е много награди, но най-голямото й постижение е през 2013 г. на Световния шампионат по фолклор в Несебър , където спечели сребърен медал , стана вице-шампион и получи лауреатско звание.

 История на певческа група "Шарена китка"

НЧ "Христо Ботев 1919", с. Долно Камарци


Новини