Председател настоятелство: Йорданка Димитрова - Младенска

Секретар: Емилия Гайдарова

 

Телефон за контакт: 0877536032

e-mail:  stargelibrary@gmail.com

 

Работно време:              понеделник – петък

                                             14:00 - 18:00 часа

 

Предлага: Богат библиотечен фонд – художествена литература и справочници, етнографска сбирка

 

История на читалището: Народно читалище „Хр. Г. Данов – 1922” е създадено през 1922 г. по идея на известния български писател Тодор Влайков, заедно с местни учители и по-будни селяни.

            Библиотеката на читалището притежава около 9000 тома разнообразна литература. От създаването на читалището до днес то е  средище на знания, култура и художествена самодейност в Стъргел. Много са изявите на художествените колективи. Изиграни са много битови пиеси от театралната трупа.

            През 1985 г. е създадена  женска фолклорна група, която има множество награди и отличия от различни фестивали и надпявания. Но най-ценни са наградите: сребърен медал от Националния събор в Копривщица, записи за БНР, заснемане на народните обичаи „Изпращане на войника” по БНТ, записи в телевизия „СКАТ” на обичая „Оран”, на автентични народни песни с народната певица Вълкана Стоянова, на нар. обичай „Бъдни вечер” и „Мяучари” по телевизия „Планета” заедно с Поли Паскова.

            Вокалната женска група, както и детската група за фолклор и днес имат своите постижения. През 2013 г. детската група спечели ІІ място  на общинския празник „Който се смее, дълго живее” в с. Байлово.

Няма празник, който да не сме отпразнували всички заедно: „Топене на пръстени”, Нова година, Бабин ден, 8 март, Велик ден, Лазаруване, 2 юни – ден на загиналите за свободата на България, 24 май, Събора на селото - „Св. Богородица” на 15 август, 1 ноември и т.н.

Новини